Fra OXFORD til statsministerens kontor

 

Hvordan i all verden HAVNET DU PÅ Statsministerens kontor?

Jeg ble interessert i flyktningetematikk da jeg som 15-åring startet som flyktningguide i Fredrikstad Røde Kors. Senere fortsatte jeg å engasjere meg på ulike arenaer, blant annet ved Frivillighetssentralen, Amnesty, SAIH, og siden ved Cambridges senter for styresett og menneskerettigheter.

Under studiene på Cambridge fordypet jeg meg i menneskerettigheter og flukt. Flukt er et vesentlig tema i internasjonale studier, da fenomenet belyser gnisninger mellom grunnprinsipper i det internasjonale samfunnet: staters selvbestemmelse i kontrast til globalt humanitært ansvar.

Hvis du er så heldig å ha familie som støtter deg under studiene, inviter dem på graduation! Her på St. Antony’s College Oxford med mor og søster. Foto: Privat

Hvis du er så heldig å ha familie som støtter deg under studiene, inviter dem på graduation! Her på St. Antony’s College Oxford med mor og søster. Foto: Privat

Etter tre år på Cambridge våget jeg ikke å ta opp mer lån, og var innstilt på deltidsjobb og videre studier hjemme i Norge. Men da Aker Scholarship ble lansert, åpnet plutselig muligheten seg for å søke på masteren i Refugee and Forced Migration Studies på Oxford. Takket være stipendet hadde jeg et fantastisk år på Oxford, med engasjerte medstudenter i et spennende fagmiljø, tett på de store debattene i flyktningestudier.

Med jobb som med så mange andre områder i livet, så gjelder minst tre faktorer, og det er hard innsats, en liten bit talent, og til syvende og sist en god porsjon flaks. Man kan studere flittig i mange år, og kunne fagfeltet sitt fra a til å, men likevel aldri bli “oppdaget”. Men hvis man først har hatt flaks én gang, ved eksempelvis å komme inn på en god skole, så vil gjerne nye muligheter åpenbare seg, og man har plutselig et spennende nettverk og grunnlag for å finne en interessant jobb.

Som Aker Scholars tror jeg vi bør være særlig bevisste på hvor privilegerte vi er. I mitt tilfelle var jeg riktig person på rett sted til rett tid: Da jeg kom tilbake til Oslo etter Oxford, jobbet jeg om sommeren i utenriksministerens sekretariat som jeg hadde gjort de siste årene. Så en dag ble jeg invitert på intervju til en stilling i internasjonal avdeling på SMK, etter anbefaling fra kollegaer i UD. Etter flere intervjuer og klareringsprosess var det i boks, og jeg flyttet fra Victoria Terrasse til Glacisgata fra den ene dagen til den neste.


Hva er mest spennende med jobben din?

Internasjonal avdeling på SMK består av syv ansatte, som bistår statsministeren i all hennes internasjonale virksomhet. Embetsverket jobber til enhver tid for sittende statsminister, og ikke for et politisk parti eller en enkeltperson. Avdelingen arbeider for at statsministeren skal kunne utføre sitt internasjonale arbeid på best mulig måte, at hun er oppdatert på de viktigste sakene, og godt forberedt til samtaler med sine utenlandske kollegaer. For meg er det mest interessante å se hvordan ideer og initiativer utvikler seg, støttes eller revideres via faglige tilrådninger, diskuteres og utformes av politikere og embetsverk, før de eventuelt resulterer i en reise eller et tiltak. Særlig spennende for en nykommer er det da når man får delta på reisene og se resultatet i møter og samtaler på høyt nivå, slik jeg fikk under en reise til Mexico tidligere i vår, og til Canada under G7-toppmøtet.

 

Hva vil du bli når du blir stor?

Jeg ønsker å jobbe med humanitære spørsmål, gjerne flyktningtematikk. På et tidspunkt håper jeg å få muligheten til å jobbe med policy på et mer overordnet nivå: asylpolitikk, integrering og inkludering. Jeg regner med å skulle arbeide med flere andre forskjellige temaer i det lange løp, men grunnmotivasjonen min er som hos mange andre å ville bidra til et varmere samfunn. Jeg er fortsatt i lære-modus, men på sikt ønsker jeg å delta i samfunnsdebatten, som en del av sivilsamfunnet eller kanskje en dag i politikken.

 

Har du noen tips til de som vurderer om de skal søke Aker Scholarship?

Mitt tips til deg som vurderer å søke Aker Scholarship er å tenke nøye gjennom akkurat hva det er du har lyst til å gjøre, velge ut det studieprogrammet du er aller mest interessert i, og skrive en søknad som tydeliggjør hvorfor du burde få muligheten til å spesialisere deg i dette. Det er ikke sikkert at du har dette klart for deg akkurat nå, og det er lett å bli overveldet av alle mulige studieretninger og karriereveier, men gå for det du brenner for i øyeblikket. Vi i vår generasjon har et langt arbeidsliv foran oss, og det ingenting i veien for å prøve noe annet senere.

 
Martine på kinesisk restaurant med andre Aker Scholars i Oxford: Sarah Ustvedt, Jonas Heen Haeg, Vidar Skretting, Brita Bergland og Henrik Røising. Foto: Privat

Martine på kinesisk restaurant med andre Aker Scholars i Oxford: Sarah Ustvedt, Jonas Heen Haeg, Vidar Skretting, Brita Bergland og Henrik Røising. Foto: Privat

 

Publisert: 31.08.2018