fra tesla til mba-studier på harvard
 

Hvordan får man jobb i Tesla?

Jeg søkte først jobb i Tesla da jeg studerte i USA, og hadde mitt første intervju ved hovedkontoret der. Deretter fikk jeg kontakt med rekrutteringsteamet i Europa og hadde vel 4-5 intervjuer før jeg ble ansatt. Dette var i 2013 før vi hadde begynt å levere biler i Europa og den gang var det en noe treig rekrutteringsprosess. Det var vel hverken norsk rekruttering eller HR tilstede før jeg ble ansatt, men disse tingene er mer på stell nå! 

Angående spørsmålet så har jeg et par tips:

1. Som med vanlige jobber: stillinger utlyses på bedriftens hjemmeside og ofte på Linkedin, så det kan være lurt å følge firmaet der også.

2. Søk etter rekrutterer på LinkedIn og ta kontakt direkte der om det er en stilling du er interessert i. Det er ofte en stor søkermasse for hver stilling så fint a skille seg litt ut.

3. Sørg for at du har, og at du kommuniserer, et ekte engasjement for bedriftens misjon. 
 

Du jobbet i Tesla og så TAR DU en MBA, hvorfor det?

Kristina under Aker Scholarship Kick-Off i 2018. Foto: Kim Ramberhaug

Kristina under Aker Scholarship Kick-Off i 2018. Foto: Kim Ramberhaug

Jeg studerte klima og naturvitenskap på bachelor og master. Masteren min var fokusert på menneskeskapte klimaendringer, og jeg studerte i den sammenheng også "mitigation strategies". Dette er strategier som kan tas i bruk for å redusere CO2 utslipp og skape en mer miljøvennlig fremtid. El-bil var en av løsningene vi fokuserte på og jeg ble super gira på Tesla sin misjon og visjon.

Jeg jobbet for infrastruktur-teamet der vi bygget ut Supercharger nettverket og andre lade-løsninger. Samtidig ble det fokusert mye på prosjekter, forretningsutvikling og strategi.

Ettersom firmaet de siste årene har vært i kraftig vekst, fikk jeg mye rom til å utvikle meg profesjonelt, men med en naturfaglig akademisk bakgrunn begynte jeg etterhvert å savne akademisk forståelse av business. En MBA var dermed det perfekte valget for meg; jeg fikk lære meg om "the nuts and bolts" av bedrifter og også om hvordan kapitalismen fungerer. I tillegg har jeg hatt en god mulighet til personlig utvikling via leadership/management fag.
 

Hvordan er det å studere på Harvard Business School?

HBS har et fantastisk miljø! Skolen er kjent for å ha et av de mer tøffe/intense akademiske programmene, og ettersom hele programmet er "case-basert" blir det mye lesing. 95% av alle professorer er HELT fantastiske - dermed har jeg sjelden sittet i en kjedelig time. Selv om det er et intenst akademisk program, spesielt det første året, legges det også opp til veldig mye sosialt (MBAs er jo veldig fokusert på networking). Dermed går man en konstant balansegang mellom skole, sosialt og etterhvert jobbsøking/rekruttering.

Ettersom det er mer enn 900 elever per kull blir det også mange mennesker å forholde seg til, men det betyr også at det er “something for everyone” - og som student kan du bli medlem av akademiske, profesjonelle eller fritidssyssel-klubber av alle slag. Eksempler er the beer tasting club, the energy and environment club, the salsa dancing club, the cryptocurrency club etc. Angående vanlige oppfatninger av Harvard: det er definitivt et elite-universitet og de syr nok litt puter under armene på deg, men når det er sagt har jeg hovedsakelig truffet mennesker og professorer som har beina godt plantet på jorden. 

Kristina liker å engasjere seg i ulike aktiviteter gjennom studiene. Foto: privat

Kristina liker å engasjere seg i ulike aktiviteter gjennom studiene. Foto: privat

IMG_2744.JPG

Har du noen tips i forhold til å skrive søknad til HBS?

Oj, den var litt vanskelig ettersom HBS har et annerledes søknadsbrev enn de fleste andre. På HBS får man som oftest mulighet til å skrive et søknadsbrev om sine lidenskaper eller "what makes you tick" som kanskje ikke har kommet godt frem i CV og recommendation letters. Jeg synes det var helt supert, da det var en god mulighet til å fortelle om ting som ikke lett oppsummeres i tidligere akademiske eller profesjonelle settinger.

Generelt ville jeg vel anbefalt at man har en veldig helhetlig søknad - altså at man viser at man er smart, oppriktig og har hatt god profesjonell utvikling - og at det går en rød tråd gjennom det hele. Og i tillegg bør man ha noe unikt og spennende ved seg slik at man kan skille seg ut blant tusener av andre søknader som også ser veldig bra ut på papir. 

 
“Det er mange som studerer på Harvard. Dette gjør det mulig å bli kjent med mange forskjellige mennesker.” Foto: Privat

“Det er mange som studerer på Harvard. Dette gjør det mulig å bli kjent med mange forskjellige mennesker.”
Foto: Privat

 
 
 
 

Publisert 15.05.2019