Fra tromsø til jus-studier i singapore
 

Hvor var det interessen din for jus startet?

Jeg begynte å studere jus fordi jeg ønsker å verne om norske verdier som demokrati, frihet, likhet og menneskeverd. Det er spesielt når vi som samfunn står ovenfor krevende situasjoner at slike verdier blir utfordret, og det er da viktig at vi har rettslige skranker som sikrer at våre grunnleggende verdier ikke settes til side. Jeg begynte å studere ved Universitetet i Tromsø og trivdes godt der. Gjennom studietiden i Tromsø ble jeg også mer opptatt av og interessert i andre fagområder. Jeg ønsket å lære mer om internasjonal tvisteløsning og ønsket å studere i utlandet.

 

Hvordan var det å studere jus i singapore sammenlignet med Norge?

NUS sitt juridiske fakultet ligger ikke ved hoved-campus, men alene i nydelige omgivelser i botanisk hage. De asiatiske studentene jobber hardt og tar studiene meget seriøst. Studiemiljøet var imidlertid litt annerledes enn her hjemme. I Norge er jusmiljøet ganske konkurransepreget. I Singapore opplevde jeg derimot at studentene hjalp hverandre og gledet seg på hverandres vegne. Forelesningene var ikke i form av en monolog fra professorene slik som jeg var vant med fra Norge, men en aktiv dialog mellom foreleser og studentene.
 

Hilde i Singapore. Foto: privat

Hilde i Singapore. Foto: privat

 Hvordan opplevde du Singapore?

Jeg ønsket å studere i Singapore fordi jeg ønsket å oppleve en helt annen kultur og fordi NUS er rangert som et av verdens beste universiteter. Singapore er det ledende finanssenteret i Sørøst-Asia og er meget viktig for norsk næringsliv. For meg var det også et lite trekkplaster å skulle bo i et land som har 30 varmegrader hele året.

Singapore er et sted som det er lett å like og lett å trives i. Befolkningen er hyggelig og imøtekommende, levestandarden er høy og maten er fantastisk. Det er en urban, moderne og travel by, hvor det er mye å gjøre på fritiden. Min favoritt var å spise på et av de utallige Hawker sentrene sammen med venner.

Etter lange dager på universitetet likte jeg å få en avveksling ved å utforske byen med venner. En av tingene jeg likte var at det er så store kontraster med nytt og gammelt. Fra den ene gaten til den neste kan man gå fra store, moderne skyskrapere til bygninger fra kolonitid, dekorative templer og smågater med eldre arkitektur.

For meg som er opptatt av og interessert i individets rettigheter var det lærerikt og interessant å bo i en demokratisk republikk med autoritære innslag. I Singapore er ytringsfriheten mer begrenset enn her hjemme, det er mer kameraovervåkning i det offentlige rom og det er strenge straffer. Til gjengjeld er det nesten ingen kriminalitet, men om det er en årsakssammenheng vet jeg ikke. Gjennom samtaler med mine singaporske studiekamerater og ved å observere offentlige debatter fikk jeg innblikk i et annet perspektiv på de verdiene som vi i Norge setter så høyt.

I Singapore er det mange eksotiske spisesteder og steder å dra på utflukter. Foto: privat

I Singapore er det mange eksotiske spisesteder og steder å dra på utflukter. Foto: privat

IMG-2203.JPG
IMG-2054.JPG

Hvilke råd eller oppfordringer har du til de som vurderer studier i Asia?

Hopp i det! Singapore er et utrolig sted som du ikke bør gå glipp av muligheten til å bo i. Da jeg skulle velge tenkte jeg gjennom hva jeg ønsker å få ut av et opphold i utlandet og hvordan studiestedet og universitetet kunne tilby meg erfaringer som kan bidra til å oppnå mine mål.

Jeg ønsket å få innblikk i en verdensdel som utgjør et stort og stadig voksende marked og å oppleve hvordan andre kulturer ser på og ivaretar frihet, likhet og menneskeverd. Jeg vil derfor råde fremtidige søker til å tenke igjennom hva de ønsker å få ut av et opphold i utlandet og også til å tenke over at utenlandsstudier gir èn mulighet til å erfare og lære mye mer enn fagkunnskap. Ikke bare har jeg hatt en fantastisk opplevelse og lært fra noen av de beste professorene i mitt felt, men jeg har fått venner fra hele verden og fått mer kunnskap om kulturer og business-kulturer i Asia.

Foto: Privat

Foto: Privat

 
 
 

Publisert: 23.01.2019